29 March 2012

tito.dengan.nyenyak


Hellow blogger
Kini syer kembali meneruskan berceloteh
Ringan sungguh jari jemari pnjang dan runcing ini hendak menaip
Bagaikan popcorn sedang dimasak
Ketak ketuk ketak ketuk atas keyboard ni
Huduh bebenor bunyinyerr
Okeyh mlm ni syer nk kongsi skit tips
Haaa
Nk tau x??
Cepat2 duduk elok2 sume kwan2
Hahahaha
Moleh gituwww
Syer kongsi pada sape yg berminat okeyh
Yg x berminat lau nk tau haaa
Bace laa~~
Hehehehe
Taraaa
Tip mala mini
Anda mahukan tito yg nyenyak??
Jeng.jeng.jeng

Tips Tito Dengan Nyenyak Nyer~~

mungkinkah malam ni syer nk tito awal laa
bila da post entry pasal tito nyenyak ni?
 Nk tito awal hapenyer??
ni pown da pukol 11??
 nak tidur hape mende nye.
xpe laa paz complete entry ni
 syer terus pejam mate + bace doa + bedengkor
kahkahkah
sedikit tips untuk di kongsi dengan korunk sume
act tips ini di syer dapat dari sebuah majalah
yg da agk lame n berabuk d bawah katil tuhh
dan baru arinie nk mmbelek semula
cisssss
dan tips ini juga merupakan pengalaman dari
diri syer sendiri + kazen2 + kawan2

1) minum segelas susu tanpa gula

segelas susu berupaya membuatkan tidur kita lebih tenang. bila minum susu je, mesti rasa cam lalok tak tentu pasal kan. uishh! Mcm baby laa kn dpt susu btol or susu mummy ye mesti cpt je sleepy rite!! bila kita minum susu, kita akan rasa mudah untuk tidur. berangan mat jenin jap sebelum tidur, pztuh dah boleh lelap dah mata.

2) jangan makan 3 jam sebelum tidur.
 
haa,,yang ni baru jep aritue pesan kat sorunk budak gemok!! My hubby!! Dia ni suke mkn mlm2 pztuh tito!! Ptot laa ko mkin bulat by!! Haa
~~ bila dah makan, then nk trus tito bdan kite otometik rase bahang cuz time tu proses pemakanan baru nk hadam!!so lau xnk rse ketidak selesaan tuhh korunk uat2 laa bjalan2 kedepan keblakang dlm uma tuhh!!ad kelebihan okeyh mkn 3 jam sebelum tyto!!ye boleyh mengurangkan kebuncitan okeyh!!sape yg xnk numpk muncit amalkan laa ni!!

3) jaohkan henpon canggih tuhh

bunyi henpon waktu tengah stim tidur memang menganggu,,rase mcm nk mengamok je kt org yg kol tuhh kn!!arrgghhh.. so ap patot buat, silent kan henpon dan letak jaoh jaoh, sebab nya lagi satu,
 ada sesuatu dengan henpon ni akan menganggu tidur kita jugak tau.elakkan laa gune vibration tu!!sungguhnyer gelombang henpon amat laa merbahaya pada sel2 dlm tubuh kite okeyh!! jadi, jaohkan lah henpon canggih tuh ye. esok pagi2 mangon je trus laa lekatkan kat telinga. kalau xleyh sgt nk bepisah dengan henpon 3310 tuhh.

4) gunakan bantal yang selesa

gunalah jenis bantal yang sesuai dengan posisi tidur kita. jangan main guna je bantal tau. jenis bantal ni ada ciri ciri khas untuk posisi tidur. macam syer yang suka tidur mengiring, memerlukan bantal yang tebal + manyak jgn tekezut laa syer sorunk tito ada 6 biji mantal!! hohoho!! n sumenyer d gunakan..then bile pagi ad satu je tinggal yg len dah kebawah!! Pemilihan mantal yang salah leyh uatkan tengkuk kite skit n x slase pada keesokkannyer.
bak kate2 atok2 syer SALAH BANTAL!! Penah x korunk dengo ayat tuh??msti penah kan!!so choose a good pillow to get a good sleep
~~


5) pakai lah wangian or body mish

haa yg ni ukan je untuk mlm jumaat okeyh but for the whole nite laa
~~ pkai laa wangian yg biasa2 je jgn laa over bebenor pkai smpai owg yg tyto sblh tu pening muntah luek plak, wangian ni adalah penenang kalo syer penghuni rumah syer suke bakar wangian ape tah namenyer tp mmg semerbak harum n setiap wangian yg kite bkar tu ad kelebihan untuk freshkn brain kite!!bgosh act teraphy ni!! ewwwwah.. esok nya bangun dengan tenang. kalau dah boring dengan aroma therapy tu, syer akan gune losen baby or Victoria secret punyi wangian baru laa wangi kat badan. sambil tidur sambil bau wangi. tak pun, syer akan spray bilik dengan wangian. termasuk lah gune perfume!! patot laa perfume cepat abis..x gune

6) bace la basmallah dan ayat kursi

ini penting. bace lah basmallah supaya tito kita akan lebih tenang dan bacelah ayat Kursi 3 kali!! Insyallah tito kyte lebih lene n supaya jauh dari setan nirajjim ni !! setan tak leh la ganggu kita waktu tidur. takde la mimpi buruk sangat kan. mimpi buruk ni keje si setan la. nauzubillah... mintak d johkan dari yg buruk!!

7) jgn ada cahaya walaupun sedikit

Haa yg ni sape yg berpenyakit mcm syer ni mmg xskew mmbzir..jenis syer xboleyh tito dalam keadaan terang so x pyh laa nk psang2 lampu tito tu~~ kang mate bukan nk tito keje nk tengok lampu je nanti..ni fakta okeyh tito dlm suasana yg gelap dan sunyi mampu membuatkan tubuh badan yg kecik molek langsing ni rse lebih tenang n otometik pemikiran kite tntg kerja hilang tebang ke awan!!

Dah 7 je kot dulu lau ada nanti syer tambah2 lg okies
Dah2 jom tito cepat
Try laa amalkan
Thankx sanggop membace entry syer kali ini
Daa
Thots polka polka dots~~

after u read it click button LIKE oke :)

27 March 2012

love + chocolate

Hellow assalamualaikum kawan-kawan
Lame daa x update da berabuk sket blog I nierr
Fuhhhh fuhhhh fuhhhh
Amboi,,
Mnyak plak er liur menyembur
Cissss
Hehehehehhe
Setelah seminggu okeyh x mengupdate
Bz sgt x tau laa bz uat pe??
Baru arinie berpeluang n ada masa terluang nk update blog
Mekaseh laa yek kerja bagi syer berehat bersama Mr blog syer ni
Korunkk~!!!~
Sehat x??
Demam??
 Alooorrrhh p klinik laa
Smoge cpat sembuhh yeekk


Okeyh arinie nk story morry psal coklat
Sape skew mam coklat??
S.A.Y.E.R
korunk cmner??
Skew x??
Coklat sape x skew!!
Mmg rugi laa sape x mam coklat tu!!
Ape kne mengene coklat dgn syer??
Xkn laa coklat bleyh bcakap plak??
Hisshhh
Mengarot!! Kurafat!!


For me coklat laa pengikat cinta + syg syer
Haaa,,
Nk tau x knpe??
Mai cangkung ramai2 uat bulatan cepat
Jage2 jgn tekentot plak
Lau ad bau semacam haaa
Xde sape laa tuu
Messsssttiii A.W.A.K kn!!
Malu laa tu nk ngaku!!
Ckop bab2 mngarot!!!
Okeyh kite truskn okeyh
Zaman skola2 dulu  sgt ssh syer nk jmpe pet sis syer
OLY NABILA ABD AZIZ
Haaa??
Nk tau knpe??
Sbb msing2 bz + time table pack gyle kaww
So


Kteowg skew tngglkn notes
X kesa laa notes tu ltk kt taz meje ka ++ bwh meje ka ++ dlm beg ka
Syer boleyh tau sbb stiap notes tu mesti ad coklat
Everydae syer akn dpt coklat!!
Skewnyerrr
Korunk ad??
Xdekn!!
Hahahahaha
Padan mke x dpt


Smpai laa syer last dae kt SIGS pown sista syer bg coklat
Nmpk x ye tnjuk syg ye pd syer gune coklat???
Sweetkn??
I luff u laa sis
And it’s be continue mse zman syer skola teknik
Sista + bf syer ni mcm merancng tau!!
Hissshhh
Nk kne siasat mereka bedua ni!!
Act mereka x knl pown stu sme laen!!
Hahahahahaah


Tyme skola teknik bf syer do da same thing mcm sista syer buat
So
Da same thing mereka tunjuk syg mereka gune coklat
Knpe coklat??
Nk tau knpe n ap jwpn mereka??
Bagi singget dulu cepat!!
Hahahahah


Okeyh mereka ckp syer ni kalau mkn coklat mkn dgn penuh perasaan??
Btol ka??
okeyh yg ni syer x tipu!!
Mmg btol pown okeyh!
Syer ckop berhati2 mkn coklat!!
Why???
Sbb syer syg nk mkn coklat yg mereka bg tu!!
Kalo laa syer kunyah coklat tu then jadi blek ari2 syer nk mkn
Amboiii
Teruknyer prangai~~~
hahahahaa


Indahnyerr zaman skola syer dgn sista + boyfie
Kalo la smpai skrg still mcm tuhh
Msti syer bulatkn!!!
Arggghhhh
Xmau laa bulat2
Teeetttt
Last but not least??
Ha~~~
Luff korunk cmner plak korunk expressed kn??
Lai lai lai
Kyte share same2!!
That’s all
Daa~~

after u read it click button LIKE oke :)

20 March 2012

jerawat.ohh.jerawat

Hellow assalamualaikum blogger kuhhh
Amboi pnjang plak sebutan tuhh
Maaplaa yekk esha terlalu excited sgt nk kongsi tips ngn korang2 ni
Nk tau x??
Mai rapat2 tp jgn laa rpat sgt
Pekong plak bau t
Ish ish ish
Esha kasi tips ni untuk orang yang memerlukan je lah ok..
Sekadar nak share dengan korang..
Tak salahkan.?Ok . siapa yang nak baca tu , silakan. Kau tak nak ?
BERAMBUS je lah ..


Oke. esha teruskan ni .
Memang betul ke korang nak hilangkan parut + jerawat korang ni..
Kalau betul..  Teruskan membaca yer.
Hahahahahah
Pelbagai cara  boleh digunakan untuk hilangkan jerawat.  
effect setiap yang kite try tuh bergantung pada beberapa faktor


1st skali
 kesesuaian produk yg digunakan oleh individu tersebut,
2nd nyer
 jenis kulit korang tuhh
kdg2 ad yg kulit mukenyer x kesa pown kai ape2 produk
kdg2 ad yg kulit mukenyer teramat laa sensetif
ouccchh
ksian yg berkulit sensetif ni kaannn!!
3rd plak
kekerapan penggunaan produk + kerajinan kite + kebersihan kawasan persekitaran juga penting
kalo da sumenyer 100 ยบ/o okeyh tp x berkesan jugak kita berserah je pada Tuhan yang menentukan.
=)
Berikut antara petua yang boleh dicuba untuk menghilangkan jerawat.
Cisss ayat kaaww
Men skema + baku + zaman batu sungguh
Okeyh2 terus kan membaca wahai korang2!!



1.    Rendam beberapa daun sirih  dalam bekas yang sesuai dan rendamkan dengan air yg pesam??korang tau pesam tu ap??suam laa sng cite. Tunggu smpai air tu warm-warm nail ( ayat boboy ) n daun tuhh jadi layu. then tekupkan muke dalam bekas tersebut dan biarkan selama 5 minit. pztu basuh muka dengan air tersebut. Korang jgn lap tau, biarkan je ia tuhh kering sendiri.




2.    Ambil beberapa helai daun jambu biji yang masih muda, jambu batu or jambu yg merah tu??tu jmbu ape k orang pnggil??esha pnggil jambu merah jee~~hehehe xkesa laa amek bahagian pucuknya.  Cuci hingga bersih dan ramas daun tersebut dengan air suam. Kemudian cuci muka korang dengan air perahan daun jambu biji tersebut. Opssss lupew plak!!korang juga boleh cube dgn menggunakan daun teh??hahah!! lau uma korang ad boleyh laa cube gne daun teh lau xde xpyh ssh2 nk p Cameron plak !!



3. haaahhhh yg ni pulakk ambil sedikit asam jawa dan beberapa inci kunyit hidup. Tumbuk kunyit tu dan campurkan ngan asam jawa dan sedikit air. Gaulkan kunyit + asam jawa tuh smpai sebati cm korang uat cake, then sapu ratakan ke seluruh muka anda.  Biarkan kira-kira 20 minit. Mase korang nk mandi tuh, basuhlah dengan bersih.sental sikit mke korang tuhh,,hikhikhik tp jgn kuat2 plak kang ad yg tanggal pipi plak . Jika selalu diamalkan , muka anda akan sukar ditumbuhi jerawat dan kulit menjadi lebih halus.




4. Hehehe..yang keempat pulaakk sediakan campuran bedak sejuk dengan garam dan air asam jawa. Campuran tuhh jgn terlalu pekat pulak!!sekadar boleh di buat masker je. Sapukan di seluruh tempat jerawat kt mke korang tuhh. InsyaAllah, jerawat akan beransur hilang.



5.  Seterusnyeerr..okeyh yg ni esha pnah cube!! Btol x tipu tips yg ni!! Firstly korang2 ready time mak2 korang nk mentanak nasi korang cpt2 ckp STOP!! Mesti mereka terkejut!!!hahaha korang amek air basuhan beras. air tu ada keistimewaannyer.korang cuci mke dgn air beras tersebut then Biarkan ia kering sendiri. Setelah kering cuci dengan air bersih. Amalkan selalu. korang akan rse seumpama korang dah membelanjakan beriban2 duet tok membotokxxxkan mke korang selain nk elangkan pinky pimple tuhh
Cissss padahal gune er beras jee
hehehehe


6.   haaa~~ yang ni pown simple bersihkan muka sehingga bersih.  Kemudian cuci dengan air kelapa tua. tau x?? alaaaa kelapa yg mak2 slalu gune nk masak lauk lemak tuhh?? Haaa airnyer korang sebat laju2 okeyh!! Gunekan airnyer basuh mke kemudian biarkan ia kering sendiri.  Bilas dengan air bersih. Amalkan laa selalu.. insyallah berkesan




7.  okeyh cetry yg ni pulak sediakan campuran air limau nipis ngan satu sudu minyak masak. Sebelum bedengkur + buat tahi mate + mengigau + mimpi, sapukan campuran tadi ke seluruh muka anda.  Sekiranya korang rase pedihh hahahah!! ayok2jgn gabra + takot..tuhh sume kejap jee
. Esok paginya sebelum mandi korang amik beberapa keping asam gelugur (asam keping) dan rendam dalam air panas.  Setelah sejuk atau suam, basuhlah muka anda dengan air itu. Ambil asam dan gosokkan ke seluruh muka anda.  Kuatkan gosokan anda pada tempat-tempat yang berparut dan berjerawat tuhh. Biarkan beberapa minit, kemudian barulah dibasuh dengan air biasa. InsyaAllah muka korang akan menjadi licin dan bersih kalah lisa surihani!!



8.  Seterusnyerr yg ni teramat sgt easy!! Cube laa sapukan sedikit larutan tepung kanji bercampur air suam di sekeliling jerawat yang timbul. InsyaAllah ia akan membantutkan pertumbuhan jerawat tanpa sebarang parut



12.  Yang ni petua atok2 plak!! Esha penah laa 2 3 kali bace majalah then bnyk yg mengetengahkan tip nihh rendam beberapa keping asam gelugur (asam keping) selama satu malam. Tumbuk beberapa helai daun pucuk jambu batu hingga halus. Campurkan kedua-dua bahan dan sapukan pada keseluruhan muka. Amalkan dua kali seminggu.




13. Haa yang ni bagi korang yg duduk di kg + yg masih ad kg boleyh mencube okey. Campurkan putih telur (ayam kampung) bersama satu sudu tepung jagung dan minyak zaitun. Gaul rata dan kemudian sapukan ke seluruh muka. Biarkan sehingga kering dan kemudian bilas dengan air suam. Amalan ini elok untuk kulit bermasalah dan boleh membantu mengatasi jerawat. Amalkan dua kali seminggu.Selamat mencube






14.  Yang ke empat belas!! jap2 esha nk tnye uma korang ad BATU GILING x?? kalau ad boleyh try tips yg menggunakan batu giling ni!! Giling segenggam beras bersama segenggam daun inai hingga lumat. Bulat-bulatkan adunan sebesar duit syiling 5 sen dan jemur hingga kering. Simpan dalam bekas kedap udara. Ala ala science gitu kaww ayatnyerr~~ bila nk gune, titis beberapa titik jus limau nipis dan sapukan pada keseluruhan muka dengan menggunakan belahan kentang.  Amalkan dua kali seminggu. Insyaallah berkesan



15.  Okeyh last tip tok korang asah sedikit kulit kayu manis atau ambil sedikit serbuk kayu manis dan campurkan dengan sedikit madu. Tempel + Tenyeh kat muka  korang sebelum masuk tidur. Bilas dengan air bersih pada keesokan paginya. Amalkan tiga kali seminggu. Selamat mencuba
 
Daa!!
That’s all tips yg dapat esha kongsikan
Kite same2 mencube tip2 yg berasaskan tumbuh2an ni!!
Bukan x elok pkai produk2 yg semakin mnyk kt pasaran tuhh
Tp jgn laa kite terlalu taksub dgn produk2 yg belum pasti dpt mengembalikan wajah mulus + tulus + ayu itu
Kahkahkah
Itu saje dari syer





after u read it click button LIKE oke :)

18 March 2012

remember


Hellow dear
I’m back
Kini jari jemari runcing I nie rajin plak nk menaip
Tetibe mlm ni idea mencurah2
Haaa
Ap lg mengupdate laa entri yg hot lg panas
Ahakzzz
Xde laa pnas mne
Okeyh cukop sudah ayat mengarut itu wahai cik esprit
Hahahahahaha
Todae I merajinkan diri mengemas bilik yg serba berwarna warni + sempit ini
Wahhh sgt penat okeyh


Then
Tibe2 terjumpa present yg d hadiahkan oleh MR NAZMIE dlue2
Which is this cuties spongebob
Hikhikhik
Dah mule daa~
Terus teringat kisah cinta monyet kami!!
Hahahahaha
Tyme bercinta tkot2 lg
Mklum laa
Dak skola lg
Da most important
Ayah x tau yg anak daro ye dok hangat becinta
Lau laa tau
Mampuihhhh laa kne kejo stu kampong
Knpe stu kampong plak??
A’haaa~~
Act kami stu kampong
Knl pown dari kzen then melekat + telekat + dilekat till rite now
ALHAMDULILLAH
Msih bersama even begaduh + merajuk + mengamuk together
We still love each other
Hahahahhahah
Ye ka??
Jgn nk berangan sgt laa weyhh
Act tu laa da 1st present yg I dpt dari MR NAZMIE
Smpai skunk I still simpan lagi spongebob cumil tuhh
Really2 appericiate it
Thankx dearr
Kate owg 1st present ni laa yg engtkn kite our smarties memories
I’m I rite??
Spongebob tuh dulu2 ye ckp beby kitew
Cisss berangan mcm bapak2 seyh MR NAZMIE ni
Hahahahaha
Tu laa pengikat kasih between us
Len2 present ad gak MR NAZMIE nk bg
Tpieee
I yg xnk!!
Xske menyusahkan ye
Xske membazirkan ongkos ye
Xske ye gne kn duet ye yg x seberape smate2 tok present i
That’s not my style!!
Ckup laa sekadar ye wish
Enough n it’s fully of luff
Pnh ye bg I t-shirt
Then
I mara ye
Hahahaha
Bg present pown kne mara
Ukan ap I kesian kn ye
Ye lg plukan duet tok diri ye but then ye sebok2
Kononnyer nk bg surprise kt i
Skali kne mara
Hancusss ati
Tp I trime jugak
Kesian da beli mhal2 tp xnk pkai
Ukan I x nk pkai laa MR NAZMIE
I syg!!
Bnyk lg t-shirt I yg len bleyh pkai
Xpe
One dae kyte ngedate I pkai okeyh
Hikhikhikhik
That’s all


Last words from me to MR NAZMIE
Thankx 4 every single things yg MR NAZMIE da bg
Thankx 4 ur faithfulness to me
Thankx gak melayan kerenah I yg sgt triple double ngengade + skew skitkan hati u
But
I want u noe
That
I really2 luff u
You r my heart
You r my soul
N
You r also my strengthness
I luff u 
MR NAZMIE



after u read it click button LIKE oke :)