20 March 2012

jerawat.ohh.jerawat

Hellow assalamualaikum blogger kuhhh
Amboi pnjang plak sebutan tuhh
Maaplaa yekk esha terlalu excited sgt nk kongsi tips ngn korang2 ni
Nk tau x??
Mai rapat2 tp jgn laa rpat sgt
Pekong plak bau t
Ish ish ish
Esha kasi tips ni untuk orang yang memerlukan je lah ok..
Sekadar nak share dengan korang..
Tak salahkan.?Ok . siapa yang nak baca tu , silakan. Kau tak nak ?
BERAMBUS je lah ..


Oke. esha teruskan ni .
Memang betul ke korang nak hilangkan parut + jerawat korang ni..
Kalau betul..  Teruskan membaca yer.
Hahahahahah
Pelbagai cara  boleh digunakan untuk hilangkan jerawat.  
effect setiap yang kite try tuh bergantung pada beberapa faktor


1st skali
 kesesuaian produk yg digunakan oleh individu tersebut,
2nd nyer
 jenis kulit korang tuhh
kdg2 ad yg kulit mukenyer x kesa pown kai ape2 produk
kdg2 ad yg kulit mukenyer teramat laa sensetif
ouccchh
ksian yg berkulit sensetif ni kaannn!!
3rd plak
kekerapan penggunaan produk + kerajinan kite + kebersihan kawasan persekitaran juga penting
kalo da sumenyer 100 ยบ/o okeyh tp x berkesan jugak kita berserah je pada Tuhan yang menentukan.
=)
Berikut antara petua yang boleh dicuba untuk menghilangkan jerawat.
Cisss ayat kaaww
Men skema + baku + zaman batu sungguh
Okeyh2 terus kan membaca wahai korang2!!



1.    Rendam beberapa daun sirih  dalam bekas yang sesuai dan rendamkan dengan air yg pesam??korang tau pesam tu ap??suam laa sng cite. Tunggu smpai air tu warm-warm nail ( ayat boboy ) n daun tuhh jadi layu. then tekupkan muke dalam bekas tersebut dan biarkan selama 5 minit. pztu basuh muka dengan air tersebut. Korang jgn lap tau, biarkan je ia tuhh kering sendiri.




2.    Ambil beberapa helai daun jambu biji yang masih muda, jambu batu or jambu yg merah tu??tu jmbu ape k orang pnggil??esha pnggil jambu merah jee~~hehehe xkesa laa amek bahagian pucuknya.  Cuci hingga bersih dan ramas daun tersebut dengan air suam. Kemudian cuci muka korang dengan air perahan daun jambu biji tersebut. Opssss lupew plak!!korang juga boleh cube dgn menggunakan daun teh??hahah!! lau uma korang ad boleyh laa cube gne daun teh lau xde xpyh ssh2 nk p Cameron plak !!



3. haaahhhh yg ni pulakk ambil sedikit asam jawa dan beberapa inci kunyit hidup. Tumbuk kunyit tu dan campurkan ngan asam jawa dan sedikit air. Gaulkan kunyit + asam jawa tuh smpai sebati cm korang uat cake, then sapu ratakan ke seluruh muka anda.  Biarkan kira-kira 20 minit. Mase korang nk mandi tuh, basuhlah dengan bersih.sental sikit mke korang tuhh,,hikhikhik tp jgn kuat2 plak kang ad yg tanggal pipi plak . Jika selalu diamalkan , muka anda akan sukar ditumbuhi jerawat dan kulit menjadi lebih halus.




4. Hehehe..yang keempat pulaakk sediakan campuran bedak sejuk dengan garam dan air asam jawa. Campuran tuhh jgn terlalu pekat pulak!!sekadar boleh di buat masker je. Sapukan di seluruh tempat jerawat kt mke korang tuhh. InsyaAllah, jerawat akan beransur hilang.



5.  Seterusnyeerr..okeyh yg ni esha pnah cube!! Btol x tipu tips yg ni!! Firstly korang2 ready time mak2 korang nk mentanak nasi korang cpt2 ckp STOP!! Mesti mereka terkejut!!!hahaha korang amek air basuhan beras. air tu ada keistimewaannyer.korang cuci mke dgn air beras tersebut then Biarkan ia kering sendiri. Setelah kering cuci dengan air bersih. Amalkan selalu. korang akan rse seumpama korang dah membelanjakan beriban2 duet tok membotokxxxkan mke korang selain nk elangkan pinky pimple tuhh
Cissss padahal gune er beras jee
hehehehe


6.   haaa~~ yang ni pown simple bersihkan muka sehingga bersih.  Kemudian cuci dengan air kelapa tua. tau x?? alaaaa kelapa yg mak2 slalu gune nk masak lauk lemak tuhh?? Haaa airnyer korang sebat laju2 okeyh!! Gunekan airnyer basuh mke kemudian biarkan ia kering sendiri.  Bilas dengan air bersih. Amalkan laa selalu.. insyallah berkesan




7.  okeyh cetry yg ni pulak sediakan campuran air limau nipis ngan satu sudu minyak masak. Sebelum bedengkur + buat tahi mate + mengigau + mimpi, sapukan campuran tadi ke seluruh muka anda.  Sekiranya korang rase pedihh hahahah!! ayok2jgn gabra + takot..tuhh sume kejap jee
. Esok paginya sebelum mandi korang amik beberapa keping asam gelugur (asam keping) dan rendam dalam air panas.  Setelah sejuk atau suam, basuhlah muka anda dengan air itu. Ambil asam dan gosokkan ke seluruh muka anda.  Kuatkan gosokan anda pada tempat-tempat yang berparut dan berjerawat tuhh. Biarkan beberapa minit, kemudian barulah dibasuh dengan air biasa. InsyaAllah muka korang akan menjadi licin dan bersih kalah lisa surihani!!



8.  Seterusnyerr yg ni teramat sgt easy!! Cube laa sapukan sedikit larutan tepung kanji bercampur air suam di sekeliling jerawat yang timbul. InsyaAllah ia akan membantutkan pertumbuhan jerawat tanpa sebarang parut



12.  Yang ni petua atok2 plak!! Esha penah laa 2 3 kali bace majalah then bnyk yg mengetengahkan tip nihh rendam beberapa keping asam gelugur (asam keping) selama satu malam. Tumbuk beberapa helai daun pucuk jambu batu hingga halus. Campurkan kedua-dua bahan dan sapukan pada keseluruhan muka. Amalkan dua kali seminggu.




13. Haa yang ni bagi korang yg duduk di kg + yg masih ad kg boleyh mencube okey. Campurkan putih telur (ayam kampung) bersama satu sudu tepung jagung dan minyak zaitun. Gaul rata dan kemudian sapukan ke seluruh muka. Biarkan sehingga kering dan kemudian bilas dengan air suam. Amalan ini elok untuk kulit bermasalah dan boleh membantu mengatasi jerawat. Amalkan dua kali seminggu.Selamat mencube






14.  Yang ke empat belas!! jap2 esha nk tnye uma korang ad BATU GILING x?? kalau ad boleyh try tips yg menggunakan batu giling ni!! Giling segenggam beras bersama segenggam daun inai hingga lumat. Bulat-bulatkan adunan sebesar duit syiling 5 sen dan jemur hingga kering. Simpan dalam bekas kedap udara. Ala ala science gitu kaww ayatnyerr~~ bila nk gune, titis beberapa titik jus limau nipis dan sapukan pada keseluruhan muka dengan menggunakan belahan kentang.  Amalkan dua kali seminggu. Insyaallah berkesan



15.  Okeyh last tip tok korang asah sedikit kulit kayu manis atau ambil sedikit serbuk kayu manis dan campurkan dengan sedikit madu. Tempel + Tenyeh kat muka  korang sebelum masuk tidur. Bilas dengan air bersih pada keesokan paginya. Amalkan tiga kali seminggu. Selamat mencuba
 
Daa!!
That’s all tips yg dapat esha kongsikan
Kite same2 mencube tip2 yg berasaskan tumbuh2an ni!!
Bukan x elok pkai produk2 yg semakin mnyk kt pasaran tuhh
Tp jgn laa kite terlalu taksub dgn produk2 yg belum pasti dpt mengembalikan wajah mulus + tulus + ayu itu
Kahkahkah
Itu saje dari syer





after u read it click button LIKE oke :)

No comments:

Post a Comment